http://kincses-lak.blogspot.hu/

2012. február 12., vasárnap

Öko a retro? avagy túl a designon...Ahogy épül a ház, úgy gyűlnek a tételek a kívánságlistánkon. Ezek zöme szükséges bútor, kiegészítő, háztartási eszköz, na de nem mindegy ugye, hogy milyen?! Férjjel egymástól függetlenül is vezetünk listát, szerencsére csupa olyasmivel, amit (zömmel) örömest  felveszünk a sajátunkba is. Tulajdonképpen e kettő összefésülése adja a közös listánkat (tiszta szerencse, hogy a gyerekek még nem tudnak írni...:P)
A vágyaink tárgyának azonban nem elég csak szépnek, csinosnak, praktikusnak, hanem mint egy környezettudatos családban illik, alacsony fogyasztású, újrafelhasznált/használható, lebomló, környezetbarát, tartós cikknek is kell lennie. Azt kell mondjam, észnél kell lenni, ha ezt mind teljesíteni szeretnénk.


Először is körbe kell néznünk, hogy mi az, ami már régóta megvan a háztartásunkban, és valójában semmi(?) nem indokolja a cseréjét! Ezek az igazi retró darabok, szerintem mindenki min. 5 ilyet fel tudna mutatni a lakásában...
Nagy előnyük, hogy teljesítik a hulladékcsökkentési elvárásainkat, nem veszünk felesleges újat, nem dobjuk ki a használtat. Ráadásul divatosak is, lépten-nyomon fellelhetőek magazinok enteriőrfotóin. És igen, nagyon olcsó, merthogy ingyen van! :D
Csakhogy pl. az elektromos készülékek rendre irgalmatlanul sokat fogyasztanak. Az 50-es években még nem volt becélozva az  A+-os energiaosztály, örültek, ha az áramot minél többen fogyasztották éjjel-nappal, hiszen tartalékolni úgy sem lehet.....
Ezt ellensúlyozza viszont az a tény, hogy a 4-5 évesre kalibrált hibátlan működés, és a max. 10 éves élettartam sem volt "beprogramozva" ezekbe a termékekbe. Elég csak megemelnünk egy valódi retró konyhagépet, érezni fogjuk, hogy bizony abban még van "anyag". Biztosak lehetünk benne, ha az elmúlt 50 évben hibátlanul működött, akkor még nekünk is lesz vele néhány jó évünk. Én pl. nagyon sajnáltam, mikor néhány éve a nagyszüleim megváltak szép - ma formatervezettnek is titulálható - Saratov hűtőszekrényüktől, csupán azon prózai ok miatt, hogy túl picike volt a fagyasztó része.  Évtizedekig hibátlanul működött, persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy pörgette a villanyórát rendesen!
A mi retró dolgaink, amelyek még mindig használatban vannak:

meggypiros Favorite kávédaráló


1960-as Vespa

Rakéta porszívó
Szaturnusz porszívó, ilyenünk nincs, de nem hatalmas a design-ja???!!!


Felismerve a régi formák szépségét, és a békebeli, nyugodtabb idők utáni vágyat, mikor még a funkció nem szorította ki teljesen a művészetet a hétköznapi tárgyakból sem, néhány gyártó ügyesen és sikeresen ötvözte a régit az újjal. A designt az ökoval. Kedvenc példám erre a kívánságlistánkon is előkelő helyen szereplő SMEG hűtő. Hozza a klasszikus, legömbölyített formavilágot, a krómfogantyút és az AA+ energetikai besorolást, a legpraktikusabb, legmodernebb belső kialakítással, technikai megoldásokkal. Szintén zenész a Kitchen Aid konyhai robotgépcsalád.

Listázott öko-retrók:
Kitchan Aid, minden nő álma...
SMEG, a konyha királya
Nescafe Dolce Gusto kávéfőző, a kis csinos:)


hatalmas a választék
a szivárvány minden színébenVégezetül pedig álljanak itt azok a holmik, amik nem csupán retrók, antikok és hasznosak, hanem még a legzöldebbek is!
Listások:

rugós mérleg

lábbal hajtós varrógép, mindenképp szeretnék!

pénztárgép, ha lenne egy kis boltocskám....
Meglévők:

írógép

kéttálcás, súlyos mérleg

bakelit telefon


és a pedálos kisautó:)


Képek forrása:  itt , itt és itt

2 megjegyzés: