http://kincses-lak.blogspot.hu/

2012. május 2., szerda

Dézsató-projekt újratöltve!

Anyu régi vágya és a mi ideiglenes kiköltözésünk okán újabb dézsató elkészítésébe fogtunk.
Egyrészt a halaknak gondoskodásra van szükségük míg mi távol vagyunk, másrészt Anyu már nagyon régóta szeretett volna a kertjükbe egy kicsi tavat, csobogót, egy jelképes vízfelületet. Viszont Neki nem kell a hordó, inkább egy süllyesztett tavacskát szeretett volna:)

A tavat a kert legmélyebb pontjára érdemes rakni, de sok minden közbeszólhat még egy ilyen egyszerű szabálynál is. Anyuéknál pl. ez a pont a Tűz területére esik, ahova a feng shui szerint a legkevésbé javasolt (értsd: TILOS!) vízzel kapcsolatos dolgokat telepíteni. (itt kell megjegyeznem, hogy 30 éve, a házépítés idején itt egy kút volt, amit igen rövid ideig használtunk, majd be is lett temetve....)
Úgyhogy kicentiztük, és a mélyedés szélére, de már a Gazdagság területére lőttük be a kis tó helyét. Itt viszont egy kb. 25 éves japán juhar is terpeszkedik, aminek a gyökereire vigyázni kell, azaz nem lehetett előre tudni, le tudjuk-e ásni a dézsát a kiszemelt ideális helyre...

Elmentem a szőregi kertészetbe, és megvettem a 65 literes műanyag bödönt. Ennek kb. 45 centi magas a fala, éppen elég mély a tavirózsának. A hordónk is kb. 65-66 literes, csak az összeszűkülő szája miatt kisebb vízfelületet ad, mint ez a dézsa. Szóval pont jó a növénynek és a halaknak is! A bödön 1290,- Ft.-ba került.

Szerencsénk volt az ásással, egy nagy gyökeret találtunk, de pont elfértünk mellette, így könnyen be tudtuk illeszteni a dézsát a helyére.

Professzionálisan vízmértékkel is kimértük, majd jól megtámogattuk az oldalait földdel.

Végül a nemrég felszedett lépegető kövekből egy kis sziklafalat építettem mögé , ahonnan majd le fog csurdogálni a megforgatott víz.

Anyu előre bevásárolt már egy mocsári nőszirmot is (infó itt, csak amit mi vettünk 500,- ft./4 tő volt...), ezt látjátok a képen, de amúgy a tó teljes növény- és állatvilága csak 1-2 hét múlva fog átköltözni ide. A tó vízforgató rendszerét is akkor alakítjuk majd ki, amiről a következő bejegyzésben írok majd:)
  Ugye helyes lett? ;)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése