http://kincses-lak.blogspot.hu/

2015. április 12., vasárnap

Gépek

Legutóbb a gépészettel haladtunk. Ez az a területe az építkezésnek, amibe én szinte egyáltalán nem folytam bele, mindenben Férj döntött, választott, vezényelt. Ezért, ha bármilyen technikai kérdésetek lenne, kommentben írjatok, és továbbítom az illetékes felé... :)
Én annyit tudok, hogy van egy fedélzeti számítógép, ami vezényli a csúcsszupi, talajszondás hőszivattyút, és mindenfélét be lehet programozni, akár a világ másik feléről is. Remélem azért meleg vizet is tud majd csinálni.... :P
A cél az volt, hogy egy szinte önellátó házat építsünk, és ehhez bizony sok okos gép is kell. A talajhővel hűtő-fűtő rendszert, és a ház többi elektromos kütyüjét is napelem hivatott majd ellátni energiával, a szürkevíz gyűjtése és felhasználása pedig az ivóvízkészlet kímélését szolgálja. A gáz nincs is bevezetve a telekre.

A gépeknek viszont hely kell. Elég sok. Két gépészeti helyiségünk is van, de a padlás is úgy lett kialakítva, hogy szükség esetén nagyobb gépeket, tartályokat is elbírjon.

A lenti gépészetiben van a fő vezérlőegység, maga a hőszivattyú (NIBE). Ide futnak be a talajszondák csövei is.
Ez a helyiség egyben kamra is lenne (szemben van a  konyha), de kabátoknak való szekrénynek is kellene egy kis hely. A gép viszont nagy, és sok helyet elfoglal, így most lázasan folyik az újratervezés a kamra polcrendszere és a lekabátolásra szolgáló funkció megoldásai között.


Az emeleti gépészeti helyiségbe került két nagy tartály, és szintén egy csomó cső, szinte lehetetlenné téve, hogy egy szép, stílusos háztartási helységet tudjak csinálni itt.
Pedig itt lesz még a mosógép, a teregetés, a vasalódeszka, porszívó, egyéb szükséges, de kevésbé dekoratív takarítóeszközök, amik nem mutatnának jól a csilli-villi fürdőben...
Most úgy tűnik, itt sem fognak jól mutatni,mert nem maradt hely szekrényeknek, ahova be lehetne suvasztani mindent, de legalább az egészre rá tudom csukni az ajtót, a böhöm tartályokkal együtt.





2 megjegyzés:

  1. Hú ez nagyon komoly...
    Szellőztető rendszer is lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neeem, ez nem passzívház. Fa nyílászáróink vannak, és "lélegző" falunk, azaz nincsen hermetikusan ledunsztolva a ház. Ezért nincs szükség szellőztető rendszerre.

      Törlés