http://kincses-lak.blogspot.hu/

2015. április 27., hétfő

Lámpa-láz II.

Lámpaőrületem mit sem csökkent, pedig lassan tényleg mindenhova beszerezzük a szükséges világítótesteket.
Egészen hiányérzetem lesz, ha már nem kell lámpákra vadásznom! :)

A múltkorit ott fejeztem be, hogy talán egyszer sikerül szereznem a gardróbba egy Stejnart. Nos, ez igen hamar megtörtént, valami égi csoda folytán. Persze az még nem biztos, hogy be is fér oda, mert "kicsit" nagy, 60 cm átmérőjű gömb.... (egyszerűen nem találom a  fotókat a sajátunkról, úgyhogy pinterestes képekkel illusztrálom)
ez a méret elég lenne,
de nekünk ilyen nagy lett....


A lenti fürdőbe is került falilámpa, pedig ez nagy dilemma volt, valami extravagánsat képzeltem ide eredetileg.
Mivel a vízesésmotívumhoz  buja növényzetet társítok a képzeletemben, ezért falikarban is valami rézből hajlított, növényi motívumot ábrázoló, vintage dologban gondolkodtam. Nekem nagyon tetszettek ezek a lámpák, de Férj nehezen barátkozott velük.
ma is gyártják, többféle méretben van, viszonylag olcsón is ki lehet fogni a régi darabokat.

2000 euróért elkelt....

ez csak falidísz, de imádom! :)

Végül én is beláttam, hogy túl csicsás lenne az alapvetően art dekor/hollywood regencyre hangolt berendezéshez. Felvetődött, hogy a tükör mellé vett falikarhoz passzoló "Supermaneset" keresek, de végül mégis a kicsit filigránabb, könnyedebb darabot választottuk, ami engem ugyancsak vízesésre emlékeztet.

Ebayről

A növényi motívum pedig tapéta formájában fog megjelenni Szigeti Zsófinak köszönhetően, de erről bővebben majd később!

Bezzeg a nappaliba egyáltalán nem volt ötletem. Nem is izgatott nagyon, míg rá nem kattantam a Sciolari lámpákra. Bár a 60-70-es években gyártották, mégis nagyon modernek ezek a csillárok. Klasszikus stílusú berendezésben is remekül, nagyon friss színfoltként működnek.
Mivel a nappaliban a tradicionális angol stílus keveredik majd a keleti motívumokkal, pont egy egészen eltérő, letisztult, de retró darabot kerestem.
Először egy luxembourgi piactéren akadtam bele a Chevron elnevezésű csillárba, de Férj leszavazta, és igazából kicsi is lett volna. Ráadásul nekem a prizmás fajták jobban is tetszettek, így elkezdtem a hosszas netes keresgélést az aukciós oldalakon. Elég borsos áron kínálják a Sciolari termékeket (is) a hozzáértők, úgyhogy sokat kell várni egy laikus eladóra, aki pont olyan fazont árul, ami még tetszik is, ráadásul úgy hirdeti, hogy arra az árat felverő kereskedők nem figyelnek fel. Szóval szerencsés konstellációnak kell összeállnia ahhoz, hogy jó áron tudjunk lecsapni egy-egy értékes darabot, de megéri kivárni!

stíluskavalkád

bármilyen térben hatásos fókusz lehet

min. 50 éves, abszolút modern darab egy klasszikus térben
már mutattam, minden szempontból tökéletes stílusgyakorlat!

ilyen Chevront találtunk a piacon, amit kicsinek éreztem (van belőle nagyobb is!)

ezt szintén nem vettük meg a piacon, mert addig gondolkodtam rajta, míg elvitték előlünk.... :S

sokfajta kristályos verzió van

Végül ez a sputnik-érában tervezett, csillag alakzatú  réz-kristály csillár akadt horogra, ami ötvözi a hagyományost (anyagok) a modernnel (forma). Az még kétséges, hogy méretileg elég lesz-e, és tud-e érvényesülni a térben, de stílusában tökéletes lenne, ezt már most látom.

6 égős változat, (láttam 8 és 12-et is) ez kb. 50 cm átmérőjű.
alulnézetből szabályos csillagalakzat látszik
címke

És végül választottunk kinti lámpákat is a bejárat, a kis terasz, és a garázs fölé a Vateráról.
Egyértelműen ezek az öntöttvas konzolú, zománcozott fémernyős lámpák jönnek be nekünk, amiből mi a bejárati ajtónkkal egyező színű zöldeket választottunk. (bár a kék is szuper!) Többféle konzol közül lehet választani, mi az ablak osztására rímelő mellett maradtunk.

Ez az!

ugye milyen kis romantikus hangulata van? :)(pinterest)

képek forrása: pinterest, ebay, vatera

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a lámpák! Mindig alig várom az új postodat mert annyira jó ízlésed van. Én most egy lakást próbálok felújítani. Nálam fehér lesz minden, a hajópadló, a falak. A textúrákkal próbálok majd játszani (fehérre meszelt téglafal az étkezőben, fehér lambéria a hálóban, szőrmés párnákkal, fehér széles "nagypolgári stukkó" a nappaliba. A fürdőm szívem szerint a legvilágosabb márvány lenne, arany kiegészítőkkel, de márványra most nem futja sajnos. Helyette viszont csak nagyon kevés csempe lesz benne, a falon festményekkel szobaszerűen.
    Én eddig csak két dolgot vettem a lakásba, ezt a bőrfotelt (majd lefestem fehérre AnnaSloannal)
    http://olx.hu/hirdetes/chippendale-stilusu-borfotel-felujitando-allapotban-ID3525r.html#a13e52855b
    Illetve kapcsolódva hozzád egy retro csillárt a nappaliba, amitől kicsit tartok, de bízom a szépségében.
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi!
      Köszi a kedves sorokat, sok kitartást a felújításhoz! Ha lehet egy javaslatom: gondold át azt a márványt! Nem biztos, hogy sokkal drágább, mint a csempe, csak alaposan utána kell járni. Ha nem kell nagy felületet burkolnod vele (csak legyen feltűnő helyen! ;) ) akkor plusz 15-20e ft.-ot lehet, hogy megér egy ilyen kis luxus, ha tényleg ez a szíved vágya. A textúrákkal való játék nagyon izgalmas feladat, a fehér pedig mindenhez passzol! Sok örömet kívánok a lakáshoz, amiről ha gondolod, küldj képeket, mert engem minden ilyesmi nagyon érdekel!!!! :D
      ( a fotel nagyon szép darab, gratulálok!)

      Törlés
  2. Köszönöm szépen :) Az ötletet is a márvánnyal kapcsolatban! Igazából meg sem mertem kérdezni, hogy mennyibe kerülne a kád és a csap fölé egy vállig érő darab (vagy több darab) nem lenne az egész 6-8 nm2.

    Tetszik még a lábas lemezkád is, felújítással együtt sem annyira vészes az ára. Csak nem tudom mennyire tartós egy felújított kád. Te hallottál már ilyen projektről?

    Szívesen küldök képet, nekem öröm, ha érdekelnek majd a fázisok :) De kommentben nem tudok küldeni ha jól látom, csak linket.

    Üdv
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  3. Szerintem egy hozzáértő felújítással tartós eredményt lehet elérni a lemezkádakkal, de nincsen személyes tapasztalatom vagy ismerősöm, aki ilyet csinált.
    A képeket küldheted a fb oldalra is privát üzenetben, vagy a boudoir.bolt@gmail.com-ra!
    Várom! :)
    Üdv: Réka

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Régen írtál. Hogy haladtok?

    Üdv,
    Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Zsófi az érdeklődést! <3 Összekapom magam, és írok hamarosan! Parkettázás-festés-kisház építés zajlik épp, de mindenről beszámolok részletesen.

      Réka :)

      Törlés
  5. Kedves Réka!
    Elszállt az előző bejegyzésem. Csodálatosak a szerzeményeid!
    Az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell "okosan" keresni külföldi aukciós oldalakon mondjuk egy stejnarra? Mit írjakbe, mire figyeljek?
    Köszönöm előre is!
    Gabi

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gabi!
    Köszönöm a kedves szavakat!
    Az én keresési módszerem nem túl bonyolult, viszont sokáig, napi rendszerességgel csinálni kell, hogy hónapok után siker koronázza. Legjobb a Google keresőbe beírnod a kulcsszavakat (lp. Stejnar), és több nyelven azt, hogy "eladó". A kidobott találatokat én mindig képek alapján nézem át, az a leggyorsabb. Szóval a WEB-ről átkattintasz az IMAGES-re, és átgörgeted a találatokat. Ami megtetszik, megnézed, beteszed a kedvencek közé, vagy bárhogy elmented, ahogy szoktad. Első körben érdemes feltérképezni a piacot, hol, mennyit kérnek egy-egy típusért, az aukciók milyen összegig mennek fel. Ez alapján már lehet kalkulálni. Ha látom, hogy a hirdető profi, azaz kereskedő, megnézem a többi meghirdetett cuccát, és az árait. Ha eleve magasan árazza, nem foglalkozom vele, kereset "civileket" :) Azt, hogy valaki magáneladó-e, vagy az eladásainak a számából, vagy a meghirdetett egyéb dolgaiból lehet látni. Érdemes előre lelevelezni a postázást! Én angol, német, olasz és francia nyelveken kommunikálok az eladókkal, ami szinte elengedhetetlen, mert főleg a nem hivatásos kereskedők (akiktől olcsón szerezhetsz) ritkán beszélnek/ügyintéznek idegen nyelven. Ami még pl. a Stejnárnál segítség lehet, ha olyan keresőszavakat is beírsz, mint Sputnik, Retro, Snowball lamp, Pustelbulme lampe, Rupert Nicoll, Stilnovo... stb. Sok sikert és türelmet a vadászathoz, várom az eredményt!
    Üdv: Réka :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Réka! Nagyon köszönöm a kimerítő választ. ahogy elnézem, rá kell szánnom rendesen az időmet, remélem, hogy nem hiába! Még azt szerettem volna kérdezni, hogy mennyire esélyes mondjuk Rómában vagy Németországban ( München környéke) olyan piacot találni, ahol Sciolari vagy más design lámpákra bukkanhatok? Esetleg tudsz javasolni ilyen jellegű piacot? Jól értem, hogy Te Luxembourgban találtad a Sciolari lámpát egy piacon? Istenem, Magyarországon mennyi esély lenne erre??! További sok sikert Nektek az építkezéshez! Nagyon szeretem az ízlésedet, meg azt alaposságot, ahogy egy témát több oldalról körüljársz. Mi felújítunk egy régi házat, és sokszor vettem már hasznát a blogodnak. Várom a további fejleményeket, minden jót Nektek!
    Üdv, Gabi

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabi,örülök, ha az írásaim segítséget jelentenek! :) No.-ban a helyi lapokban, városi hirdetőújságokban mindig jelölik a vásárok idejét és helyét! Adott város honlapján is fenn szokott lenni, hogy mikor-hol tartanak Flohmarktot. Az olaszoknál nem tudom hogy megy, én véletlenül szoktam rátalálni, Milánóban tudom hol van (a csatorna mentén), de Rómában még nem jártam. Neten biztos írnak róla, akár turisták beszámolóiban, én ott kezdeném a keresgélést. A saját Sciolarimat végül egy olasz eladótól vettem Ebay-en, de valóban találtam kettőt is Luxiban. És Stejnart is láttam a belga, Arloni piacon... :) A lényeg, hogy felismerd a sok kacat között az értéket, mert sokszor jelölés nélkül, banános dobozokba ömlesztve várnak jobb sorukra. Szépeket Nektek is!
    Réka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, már elkezdtem kutakodni neten! Mostantól nyitottabb szemmel járok! És továbbra is olvasom a blogodat! Üdv, Gabi

      Törlés