http://kincses-lak.blogspot.hu/

2015. június 19., péntek

Épül a kandalló

A nappali parkettázása előtt aktuálissá vált a kandalló-kérdés. Két irányba nyitott tűztérben gondolkodtunk, hogy a nappali és az étkező közé ékelődve ez legyen a ház központja. (ahogy a (nem csak) magyar népi építészetben is így volt a kályhákkal, kemencékkel. A jurtáról nem is beszélve.)

Amit kandallóépítéskor technikailag érdemes átgondolni, az egyrészt a külső levegőztetés megoldása. Aljzatbetonozáskor érdemes egy csövet lefektetni, aminek egyik kiállása a házfalon kívül, míg a másik vége a kandalló leendő helyén jön föl. Innen tud a tűztér friss levegőt beszívni, ami könnyíti, hatékonyabbá teszi az égést, és nem a lakótérből szívja el az oxigént. Kevesebb lesz a füst és jobb a huzat, szóval mindenképp érdemes rá gondolni. A tűzteret ebben az esetben úgy kell rendelni, hogy külön levegőztető csatlakozás is legyen rajta, ez kb. 20.000,- ft pluszban.

Ha valódi fa parketta kerül alá, akkor a több száz kilós tűztér mehet akár a parkettára is. De alatta az aljzatbeton mindenképp legyen megerősítve legalább néhány teherhordó ponton!
Nálunk a parketta mintázata miatt célszerűbb volt először a kandallót megépíteni, hiszen a parkettából formált keret körbefutja majd.

Mikor elkészült ez a tömb a nappali és az étkező közé, kicsit szoknunk kellett:))) Hirtelen beszűkült a tér, nem lehet a földszint minden pontjáról átlátni az egész házon... Persze így is egyben maradt a két helyiség, csak kiegészült egy fókuszponttal.

nappali felől

átlátható...

étkező felől
 A kandalló végleges formáját majd csak később fogja elérni, mikor rákerül a kőburkolat is, de az biztosan nem idei projekt lesz. Persze használni már így is lehet, csak megvárjuk, míg csillapodik a 40 fokos nyári meleg... ;)

Most az aljzatkiegyenlítés száradása után jönnek a parkettások, befejezik az alsó szintet, miközben mi festjük az emeletet. A nyári költözés lebeg a szemünk előtt, úgyhogy csipkednünk kell magunkat!!!

a középpontban...




2 megjegyzés:

  1. Imádom, hogy minden ennyire átgondolt. Állati klassz lesz!

    Zsófi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kétségtelen előnye a pénztelenségnek, hogy bőven jut idő álmodozni és gondolkodni a megvalósításról, így bőven belefér, hogy mindennek alaposan utánajárjunk... ;)

      Törlés