http://kincses-lak.blogspot.hu/

2015. június 29., hétfő

Finishben a parkettázás

Az emeleten a lakkozás is készen van már, míg a földszinten most indult a parketta lerakása. Haladós és látványos munka, bár igényelt némi előkészületet.
az emelet kész...

A küszöb nélküli pontos illeszkedés miatt a teljes szinteken tökéletesen azonos padlómagasságra van szükség, ezért az aljzakiegyenlítést pontosan kell végezni. Többszöri nekifutásra - néhol csiszolás, máshol feltöltés után értük csak el a kívánt eredményt, hogy pl. az előszobai padlólap és a dolgozóból a nappalin át egyhuzamban futó parketta azonos magasságban érjen össze.

előszoba-nappali-dolgozó

Az alsó szint publikus tereinek (nappali, étkező) parkettája nem csak körbefutó keretet kapott, hanem még egy színben eltérő díszcsíkot is. Ez a csík ugyanolyan tölgy parketta, mint a világosabb társai, csak eleve sötétre van pácolva. Kiszámoltuk mennyi kell belőle, hogy egy csíkban körbefussa a szobákat és azt a mennyiséget rendeltük le belőle. Árban, méretben egyforma a többivel és a lerakása sem kerül plusz energiába, mégis rengeteget dob az összképen. Szerintem remek dolog így játszani az alapanyagokkal, mert semmilyen plusz költségbe nem kerül, de egyedi és különleges lesz tőle a lakás...
először a keret fut körbe, aztán töltik ki halszálka mintában

Az egyetlen, ami az anyagmennyiség kiszámolásán kívül extra energiát követelt, az a minta előzetes kimérése és felrajzolása a padlóra. Ezt nem mertük rábízni a szakikra, hiába készítettünk szép rajzokat a kinyomtatott tervekre, alaprajzokra. Ráadásul előfordult, hogy az elméletben kigondolt megoldás felrajzolva a helyszínen nem is tetszett annyira, úgyhogy átvariáltuk pl. a nappali-étkező találkozásánál a mintát.

A minta kigondolásánál fontos szempont volt a bútorozás is. Mivel pontosan tudjuk hova milyen bútor kerül majd, illetve nagy részük már meg is van, ezért nem okozott gondot kimérni azokat a távolságokat, amiket bizonyos szakaszokon kihagytunk, hogy a minta látható maradjon, és ne kerüljön pl. egy beépített szekrény alá...

itt pl. a kandalló kőburkolatának van kihagyva egy sáv, ezért fut beljebb a keret

nappali-étkező találkozása

lassan kész a nagyja

jöhet az étkező!

Friss képek:



Még újabbak (csiszolás után, lakkozás előtt):






4 megjegyzés: