http://kincses-lak.blogspot.hu/

2014. január 20., hétfő

Konyhabútor - alapok

Nyár elején költözni szeretnénk, és nekem a legnagyobb félelmem ez ügyben a konyha.
Ezért már idejekorán (értsd: irreálisan idő előtt) elkezdtem a konyhabútorok keresését (itt már írtam is róla)


Naponta figyeltem a frissítéseket német, osztrák, magyar apróhirdetési oldalakon. Voltak kedvenceim, voltak amikről lecsúsztam, volt amit nehéz volt "elengedni", és heteket dühöngtem miatta.
A kép azonban kezdett letisztulni.
Rájöttem, ha már használtan veszem, akkor legyen Ikea bútor.  Miért?
Praktikus. A szerelékek, fiókkiosztások, méretek. A minősége ellenőrzött, a tömör fa ajtók sem elérhetetlen árúak. Bárhogy elrendezhetőek az elemek, könnyen variálható.


Ezzel szemben a csináltatott bútorok abba a térbe készülnek, ahova eredetileg rendelték, így nehezebb egy egészen más kiosztású helyiségbe integrálni. Biztosan vannak kiemelkedő minőségű bútorok is, de amiket én megnéztem..... hát, nem volt túl meggyőző. Nem a használatból eredő hibákra gondolok, hanem olyanokra, mint pl. a fólia alatt maradt szemcsék, amitől egyenetlen a fóliázott bútorlap felszíne, vagy hogy az éleknél kilátszik a pozdorja alapanyag. De sokszor az összeszerelés kókány,és szakszerűtlen, így vágva tönkre az egészet.
csináltatott angol konyha, eredeti ára 3 milla volt... A minőségről inkább ne beszéljünk:S


Tehát leszűkítettem a kört "eladó ikea konyha" keresésre (gebrauchte ikea küche). Közben Férjjel kinéztük az előlapot, a Ramsjö-t találtuk elfogadhatónak. Igaz nem tömör fa, mint amit Férj szeretne, de formailag rendben van. Mivel csak 2012-óta forgalmazzák, nincs sok belőle a használt-piacon.
Azért így is sikerült találnom egy olyan konyhát a német Ebay-en, aminek a méretei, valamennyi beépített gépe, Ramsjö előlapjai is tökéletesek voltak, de aukción kívül, egyéni megegyezéssel elkelt az orrom előtt. Mélypont...
Ramsjö front: tömör keret, furnérozott forgácslemez töltet

Hetekkel később, és több ezer átnézett hirdetés után is még úgy éreztem, még egyszer nem lesz ekkora szerencsém, nem fogok jó konyhát találni.


Aztán rábukkantam! Az expressz.hu-n találtam a hirdetést. Kifejezetten Ausztriából hozott, használt bútorokkal foglalkozó eladónál bukkantam rá; tömörfa ajtók, jó méretek. Gépek nincsenek benne (kivéve a szagelszívót), azaz kompromisszumok nélkül válogathatom majd össze őket. Csapódásmentesített ajtók, önbehúzós fiókok. Házhoz szállítással együtt 85.000,- ft.-ért!
Persze alakítani kell majd rajta, de ettől lesz végül egyedi! Ez lesz az alap, amiből elkészül majd álmaim konyhája. Ami nem lesz modern, nem lesz formabontó, nem lesz design-os.  Kényelmes lesz, praktikus, otthonos. És egyszerűen szép;)
Valahogy így...:D

ilyen most a konyhabútorunk, és ez az, amit szeretnék belőle... :)


Szeretem ezeket az Ikea alapú konyhákat, annyira inspiráló milyen személyre szabottat lehet tömegtermékekből alkotni egy kis fantáziával, és viszonylag kevés pénzből (ha használtan vesszük)!
És ez csak a fehér, vidékies/klasszikus konyhák válogatása, a modern, minimál, magasfényű, inox változatok tovább színesítik a képet....


sikkes
country
skandináv
romantikus
elegáns
ipari
Ui.: ha valaki meg tudná mondani nekem a fa szekrényajtónk ikeás nevét, nagyon megköszönném! :)

4 megjegyzés:

  1. Drága Réka!

    Majdnem biztos vagyok benne, hogy Rejäl volt a neve!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen az infót, rákerestem! Tényleg ez lesz az, már "ikea vintage"-ként van aposztrofálva:)))) :P

      Törlés
  2. Tényleg szebb fehéren! Ezt találtam: http://www.zimmerschau.de/tipps-und-tricks/748/

    A tietek meg biztos még szebb lesz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hah, dejó!!! Köszi a linket! Ez a fehér lakkfesték kicsit "művé" tette a szép fát, de amúgy igényes lett a festés, szép munka! Mi majd valami selyemfényűvel próbálkozunk szerintem, hogy a fa szépsége jobban megmaradjon... ;)

      Törlés