http://kincses-lak.blogspot.hu/

2014. február 11., kedd

Ikea konyha mizéria


http://livethemma.ikea.se/inspiration/pa-plats-i-dromkoket-0
Írtam, hogy a fejben már berendezett házhoz igazítottuk a valódi terveket. A konyhánál sem volt ez másként.
Először átrágtam magam a szakirodalmon, funkcionálisan, ergonómiailag mit kell tudnia. Mivel ez lesz az első saját, magunk tervezte konyhánk, mindent elolvastam, ami szóba jöhetett. Terveket készítettünk, és egyeztettünk az építésszel. Ennek köszönhetően nagyon régóta tudom, hol lesznek a szükséges gépek, a kapcsolók, a világítás.
A konyha stílusa volt a második lépés, végül pedig a döntés, hogy Ikeás, használt bútorokból legyen. Ez utóbbiak csak nemrég dőltek el, itt írtam róla.
Kicsit megnyugodtam, kezdtem a gépeket nézegetni. Amikor jött a hír, hogy az Ikea lecseréli a TELJES konyhai részlegét, kivéve a gépeket! Naná, hogy pont akkor, amikor mindent centire lemérve, utolsó csavarig betervezve kiszerkesztettem:)

Leginkább a mosogatótálca miatt aggódtam, mert azt már így sem lehetett hónapok óta kapni.
Mi a 60 centis, fehér porcelán Domsjö-t néztük ki. Ennek két oka van, egyrészt bármilyen szép a kéttálcás változat, tulajdonképpen két kicsi tálcából áll. Nekem gondot szokott okozni a szűkös hely, ha nagyobb edényt kell elöblíteni, ezért örültem, mikor megláttam a 60 centis hatalmas méretét. Másrészt lesz mosogatógépünk, így semmi nem indokolja a két tálcát, csak még több mosatlan állna benne, ismerem már magamat.... Szóval igényeink felmérve, döntés meghozva, csak a beszerzés maradt hátra.

pinterest.com

pinterest.com

pinterest.com

pinterest.com



Naponta figyeltem az áruházak kínálatát, az apróhirdetéseket, hátha felbukkan, mielőtt végleg kivonnák a forgalomból. Sehol semmi.
(Azért érdekes tapasztalat volt az ikeás árak nemzetközi összehasonlítása. Általánosságban elmondható, hogy a magyar Ikea a legolcsóbb. Ezt követi az osztrák/német, a legdrágább a belga, már ami az én mini felmérésemet illeti. )

Most, hogy mindenhol elkezdődött a nagy, konyhai kiárusítás, egységesen 128 euróra vitték le a 60 centis Domsjö árát. Magyarországon maradt akció nélkül 33.480,- ft., továbbra is a legolcsóbb.
Mindez azonban mit sem számít, hiszen az üzletek 90 %-ában nincs már ez a termék.
Így végül maradt az egyetlen realitás: megvettük az egyetlen helyen, ahol volt raktáron, az arloni Ikeában (Belgium).  A 20 %-os akcióban így most "csak" 5.000,- forinttal került többe, mint a magyar ikeás ár (az összehasonlítás persze csak költői, hiszen a termék nem kapható itthon).

Ennyi kínszenvedés után szerencsétlen mosogatót csak "a szar"-nak hívjuk, már elnézést!
Természetesen még az üzletben csekkoltuk, hogy ép-e, otthon ismét ellenőriztük, még alaposabban, nehogy az az igen gyakori eset álljon fenn, hogy beépítés előtt derül ki a hiba, amikor már végképp esélytelen újat szerezni....

Közben felmerült a gondolat, hogy talán teljesen felesleges ez az egész hajsza, hiszen az új kollekcióban is lehet majd fehér kerámia mosogatótálca. Akár 60 centis is. Akár még szép is lehet, sőt, talán szebb! De végül győzött a józan ész, és megvettük a biztosat.

Ha konyha átalakítás, bővítés előtt álltok, érdemes átgondolni még most az Ikeás vásárlásokat. Természetesen minden kompatibilis lesz mindennel, sőt, 2 évig még rendelhetőek lesznek a régi termékek is, és az újak pedig biztos még klasszabbak lesznek... De meglepetések mindig érhetik az embert, szerintem jobb ezekre felkészülni, ha lehet.

Ajánlom Eszter írását elolvasni a témában:
http://fuszereslelek.blog.hu/2014/02/06/hatalmas_valtas_az_ikea_konyhakban

1 megjegyzés:

  1. Szia Réka! Írtam rólad itt:
    http://www.otthonvideken.blogspot.hu/2014/02/torj-ki-csendbol.html
    Puszi az egész családnak! Lili

    VálaszTörlés