http://kincses-lak.blogspot.hu/

2014. március 6., csütörtök

MozaikOK

A ház hidegburkolatai közül egyedül a mozaikok képviselik a luxust. Minden más csempe és padlólap esetén igyekeztem a szép, de olcsó megoldásokat keresni, hogy arra a néhány négyzetméterre, amire mozaikot szeretnék, legyen keret.
Úgy tűnt, a kiválasztott fehér, gyöngyházfényű mozaik nagyon jó vásár lesz, hiszen üvegmozaik létére olcsón juthatunk hozzá.
Mikor visszamentem megrendelni, kiderült, hogy nem annyi az annyi, mint amit mondtak (és írtak a mintadarabra, meg nekem egy előzetes összesítő lapra). Hanem 3x annyi... Erre persze hűűűűztünk meg háááztunk, hogy nem így számoltunk, ez megborítja a költségvetést, és persze Férj jött azzal, hogy ilyen esetben annyit kell fizetni a laikus vásárlónak, amennyi rá van írva  a termékre.  Szegény csaj, aki nem volt ott a korábbi megbeszélésen, és semmi sara nem volt az egészben, hirtelen nem is tudta mit csináljon velünk. Az persze szóba sem jöhetett, hogy harmadáron rendelje meg nekünk a gyártótól, de hogy mentse a helyzetet, felajánlotta, hogy beszerzési áron vehetjük meg. Mi még mindig a sokk hatása alatt voltunk, és biztos elég fura arcokat vághattunk, mert kis idő múltán azt is hozzátette, hogy ezt a kedvezményt megkapjuk a másik, zöld mozaikra is.
Ez végül hatott, és megrendeltük (így "csak" 2x annyiért, mint amire számítottunk) a 8 nm-nyi fehér mozaikot, ezt:

Europa Danimarca
 
(ugyanezzel a mázzal lehet kapni egy olcsóbb kategóriás üvegmozaikot is, a különbség a felületben van. Mi az egyenetlenebb, szabálytalanabb lapokból álló drágábbat választottuk, az olcsóbb, szabályos élekkel rendelkező lapokból, teljesen sík felületet ad. )

rusztikus felületű

Aztán jött a nagyobb falat, összeválogatni a zöld mozaik színeit! A Miami és Hollywood mozaik terméklistájából válogattunk, a sötétzöldtől az egészen világos türkizig, összesen 6 különböző színt. Mivel a gyár készít színátmenetes dekort mozaikból (csak épp nem az általunk favorizált színekben), ezért elég volt azt megadnunk, hogy felülről lefelé világosodó mintát szeretnénk az adott színekből, ők pedig kiszerkesztik, hálóra ragasztják az adott (nekünk 90x270 cm-es) méretben. Mindezt 3-4 nap alatt!
Az egyéni kevertetésnek, mintának felára van, illetve nálunk a 6 különböző szín legalább 3 eltérő árkategóriájú darab, így nehéz előre megjósolni milyen négyzetméterár jön ki. Ezeknek az üvegmozaikoknak 25-30.000,- ft. között van nm-e (ha egy színt nézünk), a mi kevertetésünk eredménye 41.000,- ft./nm lett.
A beígért kedvezménnyel 35.000,- lett a vége. Még jó, hogy kevesebb, mint 3 nm kell belőle...
Egyetlen "problémám" van csak az egésszel: nincs lehetőség előzetes látványterven ellenőrizni a kiválasztott színek együttes keverékét. Így csak remélni merem, hogy "nagyban" is jól mutatnak együtt azok a színek, amikből a kiválasztásnál csak egy 2x2-es kockát láttam...

 (halkan megjegyzem, hogy mikor kb. 10 éve rákattantam a Bisazza mozaikokra, szentül megfogadtam, hogy kerül amibe kerül, kiköhögöm majd az árát. Most, hogy a köhögésre került a sor, mégis meggondoltam magam, mikor kiszámoltam, hogy a szűk 3 nm durván egymillába kerülne...:P)

Bisazza Mosaic Sfumature, az ihletadó

ez is Bisazza, csak túl zöld :)

ilyen színkombinációt szeretnék

a Miami mozaik változatai átmenetekre



Miami keverékek

Hollywood keverékek


Most már nagyon izgatottan várom, hogy felkerüljenek a falakra!!!



2 megjegyzés:

  1. Én naiv mindig azt hittem, hogy ezt egyenként válogatja a burkoló szakibácsi! :D
    Gondolom azért a felrakásához is kell némi speciális tapasztalat?
    Nekünk is van a fürdőben kb egy négyzetméternyi mozaikos rész, bár az "rusztik" kb. 3x3 cm-es négyzetekből. Háromszoros ára volt, mint az ugyanolyan anyagú nagyobb lapoknak. mikor a "mester" meglátta, körberöhögött minket, és azt mondta, hogy ő simán feldarabolta volna ilyenre! :D

    VálaszTörlés
  2. Inkább odafigyelés kell több, hogy a kis kockák vízszintben, és egy síkban is legyenek, ne hullámosan a falon:) Amúgy 33x33-as hálóra, vagy papírra van kasírozva, szóval tényleg csak precizitás kell hozzá, hogy szép legyen. Persze egy szaki is szépen feldarabolja a csempét (nálunk is lesz ilyen móka), de annak is felára van:) Illetve mások az élek, ha a gyári kiskocka van mázazva, vagy a mázas nagy lap van feldarabolva. (de most már sok csempecsaládnak árulják a feldarabolt, hálózott verzióját is dekornak, ott is utólag vágják a gyárban, azaz az élek ugyanolyanok, mint ha a szaki vágja burkoláskor).

    VálaszTörlés